X

Berea: Scade sau crește tensiunea arterială?

Berea: Scade sau crește tensiunea arterială? Limitarea la o băutură alcoolică pe zi ar putea să nu fie suficientă pentru a evita efectele nocive asupra sănătății, potrivit unui nou studiu publicat în Hypertension, un jurnal al Asociației Americane a Inimii. Oamenii de știință au confirmat pentru prima dată că atât consumul zilnic redus, cât și cel ridicat de alcool sunt asociate în mod constant cu creșterea nivelului tensiunii arteriale, crescând potențial riscul de boli cardiovasculare.

Berea: Scade sau crește tensiunea arterială?

Constatările sunt rezultatul unei analize combinate a șapte studii internaționale efectuate între 1997 și 2021 pe aproape 20.000 de adulți din SUA, Coreea și Japonia, în care s-a putut observa o relație între consumul obișnuit de alcool și tensiunea arterială pe perioade de 4 până la 12 ani. Niciunul dintre participanți nu fusese diagnosticat cu hipertensiune arterială, boli cardiovasculare sau alcoolism.

CITEȘTE ȘI: Cum te poate ajuta berea caldă în privința pietrelor la rinichi

Cei care consumă o medie de 12 grame de alcool pe zi – au o creștere a tensiunii arteriale sistolice cu 1,25 mmHg. Consumul a 48 de grame de alcool pe zi a crescut tensiunea arterială sistolică cu 4,9 mmHg. Constatarea unei asocieri între consumul de alcool și creșterea tensiunii arteriale a fost robustă pentru toate nivelurile de consum de alcool, atât la bărbați, cât și la femei și la nord-americani, precum și la asiatici.

Consumul de alcool și tensiunea arterială

Constatările pot avea cel mai mare impact asupra celor care au deja niveluri ale tensiunii arteriale mai ridicate decât cele dorite, a declarat coautorul studiului, Dr. Paul Welton, Show Chwan Chair in Global Public Health în cadrul Departamentului de Epidemiologie de la Școala de Sănătate Publică. și Tulane University Medicine.

” Am constatat că participanții cu valori inițiale mai mari ale tensiunii arteriale au avut o asociere mai puternică între consumul de alcool și modificările tensiunii arteriale în timp ”, a spus Welton. „Acest lucru sugerează că persoanele cu o tendință spre o tensiune arterială ridicată, deși nu încă ridicată, pot beneficia cel mai mult de un consum redus sau inexistent de alcool .”

Constatarea unei corelații liniare între consumul de alcool și tensiunea arterială sistolică este importantă, deoarece tensiunea sistolică – forța exercitată asupra pereților arterelor pe măsură ce inima se contractă – este un predictor puternic al riscului de boli cardiovasculare.

Tensiunea arterială diastolică – forța exercitată asupra pereților arterelor între bătăile inimii – este un indicator mai puțin important al riscului. Totuși, tensiunea arterială diastolică a crescut cu 1,14 mmHg la 12 grame de alcool pe zi și cu 3,1 mmHg la 48 de grame de alcool pe zi, deși efectul a fost observat doar la bărbați.

„Nu am găsit efecte benefice la adulții care consumă niveluri scăzute de alcool în comparație cu cei care nu consumă cantități mari de alcool ,” a declarat autorul principal al studiului, Marco Vincetti, PhD, profesor de epidemiologie și sănătate publică la Facultatea de Medicină a Universității din Modena și Reggio Emilia din Italia, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Cum afectează berea persoanele cu diabet

” Am fost oarecum surprinși să vedem că consumul unui nivel deja scăzut de alcool a fost, de asemenea, asociat cu modificări mai mari ale tensiunii arteriale în timp, comparativ cu lipsa consumului – deși mult mai puțin decât creșterea tensiunii arteriale observată la consumatorii mari de alcool .

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro